Historien om Andeboda går tillbaka till år 1665 då Andeboda torp skrevs in i mantalslängden. Det var dagsverkare Anders som bosatte sig här på lagom avstånd från sin arbetsplats Viksjö gård. Torpet har enligt husförhörsboken varit bebott ända fram till år 1855. Sedan övergavs tydligen torpet och fick förfalla.

Minnesskylt strax öster om fotbollsplanen norr om vår samfällighet

Minnesskylt strax öster om fotbollsplanen norr om vår samfällighet

År 1980 gjordes en fornminnesorientering på platsen och en källare i sten på 6×4 meter hittades samt ett spisröse i sten på 2×2 meter. Minnesskylten sattes upp år 1996 av Järfälla hembygdsförening.

Den moderna historien om Andeboda startar i slutet av 1960-talet då området började bebyggas. Detta var en följd av den allvarliga bostadsbrist som uppstod i Stockholm efter andra världskriget och då helt nya markområden runt om Stockholm togs i anspråk för byggandet av bostäder. Järfälla hade visserligen redan en viss gammal bebyggelse, exempelvis byggdes Järfälla kyrka i slutet av 1100-talet och det fanns ett flertal stora gårdar samt krog- och gästgiverirörelse vid Barkarby torg sedan 1600-talet. I Kallhäll hade den stora industrin Bolinders funnits sedan 1900-talets början och i Stäket fanns tidigt en villabebyggelse.

 

Andeboda och golfbanan

Andeboda och golfbanan

Andeboda vid byggstart

Andeboda vid byggstart

 

Andeboda grund

Andeboda grund

Andeboda hus

Andeboda hus

 

Det var först i slutet av 1950-talet som en större bebyggelse växte fram i Jakobsberg. Det var sedan naturligt att byggandet fortsatte lite sydväst om Jakobsberg och byggföretaget SIAB fick i uppgift att bygga upp ett helt nytt bostadsområde med i huvudsak radhus och villor i Viksjö. Under bara några få år i slutet av 60- och början av 70-talet byggdes merparten av de hus som nu finns i Viksjö. Radhusen fick en standardmässig utformning och därför har i stort sett alla radhus i Viksjö (som inte är ombyggda) samma planlösning. Enda skillnaden är att planlösningen kan vara spegelvänd samt över- och undervåningarna roterade 180 grader i förhållande till varandra.

Andeboda 1960

Andeboda 1960. Bilden är tagen vid nuvarande Bruttovägen och blickar i riktning mot Viksjö centrum.

Så sent som i början av 1960-talet var området kring Andeboda en lantlig idyll vilket bilden till höger visar.

Efter att husen på Andebodavägen stod klara runt 1969 har ett ofta återkommande diskussionsämne varit trafiken. Det har tidvis varit genomfartsförbud för hela Andebodavägen och stora delar har varit bussgata. Detta tillkom sedan genomfartstrafiken hade upplevts som alltför störande och farlig för barnen men istället försvårades det avsevärt att per bil ta sig till Viksjö centrum. I samband med en justering av genomfartsförbudet år 1980 lade kommunen fram ett förslag att delar av Andebodavägen skulle byta namn till Lantbrukarvägen. Detta var dock inte populärt bland de boende och protestlistor cirkulerade där man krävde att namnet skulle vara kvar för hela Andebodavägen. Som skäl anfördes att det var viktigt att den unga stadsdelen skulle få etablera sig kring begreppet Andeboda och Andebodavägen. Slagordet var ”Andebodavägen för hela Andeboda”. Aktionen lyckades och i ett kort brev två dagar före julaftonen år 1980 meddelade kommunen att de vid ett sammanträde hade beslutat att inte namnändra någon del av Andebodavägen. Man kan förmoda att det var många som tyckte att detta var en fin julklapp detta år.