Praktisk information
Gemensam egendom
Att bo i radhus är en form av kollektivt boende. Alla fastighetsägare äger och förvaltar viss egendom gemensamt. I vår samfällighetsförening äger vi gemensamt garagen, garageplanen (asfaltsytorna mellan, bakom och framför garagen), asfaltsvägarna mellan husen, vatten- och avloppsledningar samt elledningar och belysning på garagen och förråden.
Gemensamt ansvar
Det vi äger gemensamt (se ovanstående beskrivning) skall vi också förvalta tillsammans och detta är allas ansvar. Enligt lagen om förvaltning av samfälligheter tillsätter föreningen en styrelse som har till uppgift att sköta det löpande arbetet. Styrelsens sammansättning bör, men behöver ej, vara sådan att alla längor är representerade (det finns 6 stycken längor i vår samfällighetsförening) och alla bör vara beredda att göra en insats i styrelsen vid någon tidpunkt.
Stadgar
Samfällighetens stadgar hämtar du genom att klicka här.
Styrelsearbete
I styrelsen har vi 4 ordinarie ledamöter och 2 suppleanter. Styrelsen träffas normalt sett 4-6 gånger per år för att besluta om diverse löpande ärenden och förbereda aktiviteter sådana som underhållsdagar och årsstämmor. Ordföranden väljs av årsstämman, övriga positioner i styrelsen fördelas av de valda ledamöterna själva vid första styrelsemötet efter årsstämman. Ledamöterna är också ansvariga för att byta trasiga lampor på garagen och förråden i sin länga. Om någon länga saknar styrelseledamot så utses en särskild lampbytare.
Årsstämmor
Varje år kallar styrelsen samtliga fastighetsägare till en stämma i samfällighetsföreningen, normalt sett i slutet av april. På stämman väljs styrelsen för nästkommande verksamhetsår och alla stora beslut som rör samfällighetsföreningen tas här. De ordinarie ledamöterna i styrelsen väljs på två år medan suppleanterna väljs på ett år. Detta gäller även revisorerna som också väljs på årsstämman. Vidare beslutar årsstämman om vilket belopp som skall utdebiteras från respektive fastighetsägare för att betala de gemensamma kostnaderna såsom el, lampor, snöröjning, försäkringar, reparationer, administrationskostnader och övrigt underhåll samt hur mycket som skall avsättas till reparationsfonden. De fastighetsägare som använder motor- och/eller kupévärmare får betala en särskild avgift för detta och denna avgift fastställs också på årsstämman liksom arvodena till styrelseledamöterna. Till årsstämman kan samtliga fastighetsägare inlämna motioner.
Vid behov kan en extra stämma inkallas.
Städ och underhållsdagar
Styrelsen kallar samtliga fastighetsägare till minst en underhållsdag per år, oftast förlagd till morgonen efter årsstämman. Under denna underhållsdag, som pågår några timmar, vårdar vi vår gemensamma egendom och sopar upp all sand från halkbekämpningen under vintern. Vissa år har även en motsvarande underhållsdag arrangerats i början av hösten. Det är viktigt att samtliga fastighetsägare deltar i dessa underhållsdagar.
Se även Checklista för städdagar.
Underhåll av häckar och gångvägar
För att inte försämra framkomligheten på våra gemensamma gångvägar och orsaka olyckor så måste samtliga fastighetsägare beskära häckar och annan växtlighet.
Sophämtning
Hämtning av hushållsavfall sker varannan vecka (om inget annat har valts) vid respektive fastighet och betalas av den enskilda fastighetsägaren. Grovsopor kan antingen köras till återvinningsstationen i Järfälla eller bli hämtade mot en avgift efter överenskommelse med sophämtningsföretaget.
Trädgårdsavfall
Trädgårdsavfall körs till återvinningsstationen i Järfälla. Man kan även ta ett abonnemang för trädgårdsavfall via Järfälla kommun. Då får man ett kärl för trädgårdsavfall som töms varannan vecka under vår, sommar och höst.
I samband med underhållsdagarna (d.v.s. en till två gånger per år) anordnas omhändertagande av trädgårdsavfall.
Olyckshändelser
Våra gångvägar korsar garageplanen och för att minska risken att påkörningsolyckor inträffar är det viktigt att vi kör försiktigt vid transporter till och från garagen samt våra hus. Särskilda fartgupp har beslutats att installeras för att hålla nere hastigheterna.
De gemensamma avlopps- och vattenledningarna är lika gamla som husen och att akut läckage uppstår kan inte uteslutas. Om något sådant skulle inträffa bör genast någon i styrelsen kontaktas.
Garage och parkeringsplatser
Varje hushåll har dispositionsrätt på ett garage i länga. Dessutom finns det ett antal parkeringsplatser utomhus som kan disponeras av oss och våra gäster. Eftersom antalet platser är begränsat är det viktigt att följa de regler som är angivna nedan för garageplats och parkeringsplatserna.
Garageplats
Följande regler gäller för garageplatserna:
- Det är inte tillåtet att använda garaget som förvaring med undantag för däck som monteras på vägg, samt eventuella verktyg / tillbehör till din bil. Orsaken till detta är att garaget i första hand skall användas för parkering av bil samt att undvika att råttor eller andra skadedjur bosätter sig i våra garage.
- Det är endast tillåtet att använda motor- och/eller kupévärmare om man betalat för detta i årsavgiften. Motor- och kupévärmare måste alltid styras med timer och får maximalt vara påslagna 3 timmar per dygn.
- Det är inte tillåtet att ladda sin elbil via det vanliga 230 V uttaget i garaget. Här finns mer information om hur du beställer en laddbox.
- Vid montering av garageportsöppnare måste trepunktslåsning monteras av säkerhetsskäl. Här finns mer information om garageportsöppnare.
- Lösa elsladdar får ej dras utanför garagen.
- Det är inte tillåtet att hyra ut sin garageplats till någon som inte bor i samfälligheten. Anledningen är att vi har begränsat med platser och garage. Dessa är till för samfällighetens medlemmar. Det går däremot bra att låna ut (även mot ersättning) till andra medlemmar.
Parkeringsplatser och gångvägar
Följande regler gäller för parkeringsplatserna utomhus samt våra gångvägar:
- Det är inte tillåtet att parkera utomhus, annat än kortare stunder, om ditt garage är ledigt. Du skall använda ditt garage eftersom vi har begränsat med parkeringsplatser. Har du en stor bil som inte får plats i garaget bör du låna eller hyra ut ditt garage till någon annan i samfälligheten.
- Det är inte tillåtet att förvara avställda fordon på parkeringarna.
- Det är inte tillåtet att långtidsparkera husbilar, husvagnar och andra släpfordon på parkeringsplatserna.
- Det är inte tillåtet att parkera framför eller på cykelvägarna mellan husen annat än vid kortare på och avlastning. Den primära anledningen till detta är att cykelvägarna måste vara fria för ambulans eller brandbil om olyckan skulle vara framme.
- Det är inte tillåtet att parkera framför garageportarna.
- Det är inte tillåtet att använda sin tomt som parkeringsplats. Det är områdets detaljplan (från kommunen) som reglerar detta, dessutom får inte cykelvägarna trafikeras annat än vid kortare på och avlastning.
- Om det inte finns några lediga parkeringsplatser så kan man använda parkeringsplatsen vid fotbollsplanen.
Snöröjning och sandning
Snöröjning och sandning upphandlas gemensamt för alla samfälligheter på Andebodavägen och ansvaret för detta roteras.
Vid synpunkter på snöröjningen och sandningen bör man kontakta företaget som utför arbetet för att få eventuella problem som uppstått åtgärdade.
Vattenavstänging
Vid renovering kan det vara nödvändigt att stänga av inkommande vatten. Utanför varje fastighet finns en ventil i marken där vatten i teorin skall gå att stänga av. Det rekommenderas dock att man INTE använder denna ventil eftersom det finns en mycket stor risk att ventilen går sönder.
Istället rekommenderas att man använder den ventil som går till hela radhuslängan vid parkeringen. För att använda denna ventil måste du kontakta samtliga fastighetsägare i din länga och komma överens om en lämplig tid för avstängningen. Avstängningen skall göras av en behörig yrkesman (exempelvis en rörmokare).
Om- och tillbyggnad
Alla fastigheter i samfälligheten står på så kallad prickad mark vilket innebär att marken ej får bebyggas. Detta innebär att tillbyggnader, attefallshus, växthus, inglasade uterum och liknande normalt sett inte tillåts. Kontakta kommunen om du är osäker gällande ett byggprojekt. Kommunen har genom historien varit mer eller mindre restriktiva gällande byggnationer. Det innebär att din granne kan ha ett bygge som tilläts tidigare men att du kommer att nekas ett motsvarande bygge (exempelvis ett attefallshus eller altantak).
Tänk även på att om du vill ändra färg/kulör på ditt hus så behöver du ansöka om bygglov hos kommunen.
Detaljplanen för vårt område hittar du på kommunens hemsida. Det finns även en kopia av detaljplanen här på vår hemsida.
Övrigt
Vi har ett antal stegar vid garagen som kan bokas. Se information och bokning av stegar.